De agrarische sector heeft te maken met Europese en landelijke wet- en regelgeving waarin doelen worden gesteld om het klimaat, de natuur en de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Doelen waarmee de sector te maken heeft zijn vermindering van de broeikasgasuitstoot, verlagen van de stikstofuitstoot en het afschaffen van de derogatie. Dit laatste zal leiden tot hogere mestoverschotten op het veehouderijbedrijf. Door deze ontwikkelingen is de melkveehouderij gebaat bij innovaties op het gebied van mestscheiding en mestbewerking met een verdienmodel.
Het afschaffen van de derogatie heeft tot gevolg dat boeren 15 tot 20 kuub minder mest per hectare kunnen plaatsen als gevolg van de lagere stikstofgebruiksnormen voor dierlijke mest. Dit houdt in dat bedrijven meer dierlijke mest moeten afvoeren met daarbij ook de waardevolle mineralen (kali, organische stof etc.) en meer stikstof in de vorm van kunstmest ter compensatie kunnen aanvoeren.
Het op eigen veehouderijbedrijf verwaarden van de dierlijke mest kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de stikstof- en methaanuitstoot. Ook verlaag je hiermee de dierlijke mestafvoer en de kunstmestaankoop. Zo werkt een veehouder mee aan het sluiten van de kringloop.