In een brief aan de Tweede Kamer op 25 november 2022 informeert minister Van der Wal de kamer over de voortgant van de integrale aanpak landelijk gebied. In deze brief benoemt de minister de maatregelen voor natuurherstel en het creëren van stikstofruimte (voor de korte en lange termijn) en gaat zij in op de maatregelen voor het versterken en vereenvoudigen van toestemmingverlening.
Minder stikstofuitstoot is nodig om stikstofruimte te verkrijgen voor het legaliseren van de PAS-melders, energietransitie, verbeteren van de infrastructuur, bouwen van nieuwe woningen en het versterken van de dijken. Transitie van het landelijk gebied moet ertoe leiden dat de natuur, water-, bodem- en milieu- en klimaatkwaliteit verbetert. Met behoud van een sterke agrarische sector in balans met de natuur.
De maatregelen van het kabinet zijn – in lijn met het advies van Remkes – gericht op een directe forse reductie van stikstofuitstoot (korte termijn) én een blijvend dalende lijn (lange termijn). Zodat de natuur herstelt en meer ruimte ontstaat voor PAS-melders en vervolgens voor nieuwe maatschappelijke en economische ontwikkelingen.
In afstemming met de provincies vraagt het kabinet aan piekbelasters (agrarisch en industrie) om binnen 1 jaar een toekomstkeuze voor hun bedrijf te maken. Agrarische bedrijven hebben de opties om te verduurzamen, innoveren, omschakelen, extensiveren, verplaatsen of stoppen. Doel is om de uitstoot te reduceren naar nagenoeg nul. Er komt in januari 2023 geen lijst van bedrijven maar criteria om te beoordelen (in mol/ha/jr). De hoogste belasters (2000 tot 3000 bedrijven) krijgen de meeste urgentie en een exclusieve opkoopregeling.
Opkoopregelingen
Er komt een registratiesysteem met stevige regie voor verkregen stikstofruimte. Eind 2023 beoordeelt het kabinet of deze opkoopregelingen voldoende hebben opgeleverd om PAS-melders te legaliseren en om projecten van groot belang te kunnen toestaan. Als dit niet genoeg is, zet het kabinet een verplichtend instrumentarium in.
Om innoveren, verandering van bedrijfsvoering en verplaatsen maximaal tot een reëel perspectief voor emissiereductie te maken, treedt de minister van LNV met wetenschap, provincies en gemeenten in overleg met agrarische partijen om te onderzoeken wat mogelijk is.
Voor de (middel)lange termijn zet het kabinet op een aantal zaken in. In de eerste plaats op het versterken van de bronmaatregelen (innovaties). Hiervoor komt circa 1 miljard beschikbaar. Daarnaast beoogt het kabinet met sterker beprijzen en normeren de verduurzaming van de bedrijfsvoering te stimuleren in alle sectoren. Dit moet leiden tot realisatie van de doelstellingen in alle sectoren. Hierbij valt te denken aan individuele meetsystemen zoals de stoffenbalans en realtime meten.
Per sector bereidt het kabinet aanvullende maatregelen voor die kunnen leiden tot additioneel effect. Voor de landbouw gaat dit om: norm grondgebondenheid in de melkveehouderij en afbouw van de derogatiebeschikking. Daarnaast werkt het kabinet ook aan het voorkeursrecht op grond met een agrarische functie.
Het kabinet wil regels voor toestemmingsverlening aanpassen om deze juridisch houdbaar te krijgen en depositiestijging te voorkomen.
De recente uitspraak van de Raad van State over drie emissiearme stalsystemen hebben gevolgen voor alle typen emissiearme stalsytemen uit de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). Voor al deze systemen bestaat onzekerheid over de hoogte van de werkelijke ammoniakemissie. Alleen op basis van de Rav-factoren verleent de overheid geen vergunning. Voor reeds verleende vergunningen heeft dit in principe geen gevolgen. Voor ondernemers die van plan zijn om een nieuwe emissiearme stal te bouwen, betekent dit dat zij een natuurvergunning moeten aanvragen én een passende beoordeling moeten uitvoeren. Hiervoor komt medio 2023 een handreiking.
Om innovatie op de middellange en lange termijn te faciliteren en met zekerheid vergund te krijgen, zet het kabinet in op twee aanvullende sporen: het verbeteren van de toepassing van innovaties in de praktijk en de inzet op realtime meten in de praktijk.
Voor het beweiden en bemesten is geen natuurvergunning nodig, als de veehouder kan aantonen dat de gronden waarop de koeien worden beweid altijd zijn bemest. Vaak kunnen ze hiervoor terugvallen op het bestemmingsplan.
Wilt u meer weten over de maatregelen of de gevolgen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met de specialisten van FarmConsult via 0573 – 28 89 89 of mail farmconsult@forfarmers.eu.
Een samenvatting van de vier plannen van het kabinet.
Over de problematiek, beleidskeuzes en effecten op de landbouw.
Een landbouwakkoord voor toekomstbestendige landbouw in 2040.
Dit zijn de landelijke kaders en het stappenplan van het NPLG
Neem nu contact op
Aanmelden
Ga naar ForFarmers