Waar ben je naar op zoek?

Verbouwingsplannen? De Maatlat Duurzame Veehouderij biedt fiscaal voordeel!

11-1-2021

Als u uw pluimveebedrijf gaat verbouwen of verduurzamen is het wel zo prettig als de fiscus u daar een stuk in tegemoet komt. Bij nieuwbouw of verbouw van bestaande stallen kunt u in aanmerking komen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en profiteert u van fiscaal voordeel via de zogenaamde MIA- en Vamil-regeling. En dat is vaker dan u wellicht denkt! Een voorbeeld uit de praktijk.

FarmConsult ondersteunt bij MDV-certificering

Om te investeren in dierwelzijn en –gezondheid wil een legpluimveehouder zijn bestaande stallen uitbreiden met Wintergartens. Omdat de stallen een verdieping hebben, zijn ook extra lichtstraten gewenst. De totale investering bedraagt circa acht ton. Arjan Laarhuis, specialist bedrijfsontwikkeling bij FarmConsult en gespecialiseerd in subsidieaanvragen, ondersteunt de ondernemer bij de aanvraag voor de MDV-certificering. Arjan: “Vooraf hebben we de verbouwingsplannen gescreend en aangegeven welke maatregelen nodig zijn voor MDV-certificering. We hebben alle benodigde stukken uitgewerkt en het certificaat aangevraagd. Na verlening van het certificaat kan deze klant profiteren van de fiscale voordelen.”

Kippen in stal

Voordeel telt flink door

Via de MIA kan de klant 27% van de investeringskosten (= € 216.000) aftrekken van de fiscale winst. Bij een belastingtarief van 37% is het belastingvoordeel voor de klant € 80.000. Via de Vamil-regeling mag de klant maximaal 75% van de investering (= € 600.000) op een willekeurig moment afschrijven en het resterende deel op reguliere wijze. Het is interessant om dit af te schrijven in de jaren dat er winst wordt gemaakt, zodat het belastingvoordeel zo groot mogelijk is.

Verbouwing? Check de mogelijkheden

“Klanten komen vaker in aanmerking voor MDV-certificering dan ze denken”, weet Arjan. “Ook bij verbouwingen loont het dus om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te verkennen.”

MDV, wat is dat?

Een stal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij heeft een lagere milieubelasting en scoort onder andere beter op maatregelen ter bevordering van dierwelzijn en klimaat. Een onafhankelijke instantie toetst of een stal MDV-gecertificeerd kan worden. Het is verstandig om hier bij nieuw- of verbouw al rekening mee te houden.

MIA = Milieu-investeringsaftrek
Vamil = Variabele afschrijving milieu-investeringen

Vraag over de Maatlat Duurzame Veehouderij?

Heeft u een vraag over de Maatlat Duurzame Veehouderij of wilt u weten of u er in uw specifieke situatie gebruik van kunt maken? Neem dan contact op met FarmConsult via 0573 – 28 89 89 of mail naar farmconsult@forfarmers.eu. Onze adviseurs staan u graag terzijde.