Waar ben je naar op zoek?

Subsidie voor jonge landbouwers bij (gedeeltelijke) bedrijfsovername

Sector Nieuws Sector Nieuws28-5-2024

Maandag 3 juni 2024 opent de subsidieregeling ‘vestiging van jonge landbouwers’. Ben je jonger dan 40 jaar en heb je na 1 januari 2023 een agrarisch bedrijf gestart of neem je deze (gedeeltelijk) over? Dan kun je subsidie krijgen als je aan deze voorwaarden voldoet. De maximale hoogte van de subsidie bedraagt € 80.000 en er is totaal ruim € 75 miljoen aan budget beschikbaar.

Pluimveehouder met kind

Bedrijfsplan aanleveren

Om de subsidie aan te vragen dien je onder andere een bedrijfsplan aan te leveren. In dit bedrijfsplan staan in ieder geval de volgende punten:

  • Een situatieschets van het bedrijf.
  • Een toelichting op de gewenste ontwikkeling.
  • Een beschrijving hoe de vestigingssteun bijdraagt aan de inkomsten van het bedrijf.
  • Een beschrijving van de bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen klimaatverandering en duurzame energie, efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de biodiversiteit van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Thema’s gezondheid en dierenwelzijn komen ook prominent terug in de regeling.
  • Welke kosten je met de steun dekt.

Bijdrage aan de kosten

Je bent vrij om de vestigingssubsidie zo te gebruiken dat dit de economische en ecologische levensvatbaarheid van het overgenomen of nieuw gestarte bedrijf ten goede komt. Om inzage te krijgen in hoe de vestigingssteun wordt ingezet, dien je in het bedrijfsplan te beschrijven hoe de steun bijdraagt aan één of meerdere van deze kosten:

  • De aankoop of overname van bestaande bedrijfsinventaris op basis van facturen of overnamecontracten.
  • De aankoop van landbouwbedrijfsgebouwen.
  • Overname van aandelen. 

Wees er als de kippen bij!

RVO beoordeelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Bij overschrijding van het totaal beschikbare subsidiebedrag betalen ze op volgorde van binnenkomst uit. Bereid je aanvraag dus tijdig voor om teleurstelling te voorkomen. Via de website van RVO kun je jouw aanvraag vanaf 3 juni 2024 indienen.

Kans van slagen vergroten?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de subsidie of het opstellen van een bedrijfsplan? Bel met 0573 - 28 89 89 of mail naar farmconsult@forfarmers.eu voor advies van onze subsidiespecialisten. Zo vergroot je de kans op een geslaagde subsidieaanvraag. Of neem rechtstreeks contact op met jouw bedrijfsadviseur.