Waar ben je naar op zoek?

Project: Vleesvarkens- en etagestal Venray

Advies van onze specialist Advies van onze specialist20-4-2018

‘Werken aan een duurzame kringloop met het varken als middelpunt’ is het credo van de Houbensteyn-groep. De productie van gezond voedsel en groene energie gaat bij de onderneming uit Ysselsteijn hand in hand. Om de kringloop te sluiten bouwde Martin Houben een stal voor 6.720 vleesvarkens. Eerder realiseerde hij al een etagestal voor 1.800 zeugen. FarmConsult verzorgde de vergunningen en het ontwerp van de stallen.

In 't kort

  • Wat: Nieuwe vleesvarkensstal voor 6.720 varkens en twee-etagestal voor 1.800 (op-)fokzeugen.
  • Bijzonder: Duurzame kringloop, landschappelijke inpassing, luchtwasser, biogasproductie.
  • Specialisten FarmConsult: Marius Caspers, Evelyne Coopmann

Varkens houden vanuit kringloopgedachte

Vanaf de straat valt het nauwelijks op dat de zeugenstal uit twee verdiepingen bestaat. Er is dan ook goed nagedacht over een mooie, landschappelijke inpassing. De riante boomaanplant rondom de stal geeft het bedrijf een groene, verzorgde uitstraling en dat vindt de ondernemer belangrijk. “Wij houden varkens vanuit de kringloopgedachte en houden rekening met maatschappelijke acceptatie”, vertelt Martin Houben met overtuiging. “We voeren restproducten uit de humane levensmiddelenindustrie en akkerbouw. De varkens zetten deze – voor hen hoogwaardige grondstoffen – om in kwaliteitsvlees. De mest van de varkens benutten wij voor de productie van biogas en elektriciteit voor veel huishoudens. De warmte die vrijkomt bij de biogasproductie gebruiken we weer voor de bereiding van het varkensvoer (gefermenteerd brijvoer). Daarnaast besteden we veel aandacht aan dierwelzijn en voedselveiligheid. Zo proberen we zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken.”

Etagestal voor de zeugen

De zeugenstal dateert van 2011. Het idee voor de etagestal ontstond door het relatief kleine bouwblok. Door de aparte dakconstructie, met een breed en laag uitlopend dak, oogt de stal niet zo massaal. De frisse lucht komt door de buitengevel via een kanaal onder de begane grond en onder de verdiepingsvloer de afdelingen bij de zeugen binnen (frisse neuzen systeem). In de stal liggen de dragende zeugen in ligboxen met uitloop (2,25 m2 oppervlak per zeug). Alleen tijdens het voeren staan de zeugen vast. In de kraamstal staan traditionele kraamhokken. Onder de roosters liggen zowel op de verdieping als op de begane grond mestputten van ongeveer 1 meter diep. De mest wordt via licht hellende buizen afgevoerd. Een luchtwasser zorgt voor het Groen Label-certificaat.

 

Marius Caspers, specialist bedrijfsontwikkeling

Quote
Martin Houben: "Marius is precies op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en kent de boerenpraktijk. Bovendien komt hij met nieuwe ideeën die het stalontwerp beter maken."

Hergebruik warmte

Om het bedrijf ‘gesloten’ te maken bouwde de Houbensteyngroep in 2017 een langgerekte vleesvarkensstal van 220 meter lang en 35 meter breed op steenworp afstand van de zeugenstal. Zo blijven de transportafstanden kort. De stal bestaat uit 20 afdelingen van elk 336 vleesvarkens. De centrale gang zit aan de zijkant en de afdelingen hebben veel ramen (ruim 2% van het vloeroppervlak). De luchtinlaat is via het frisse neuzen systeem en de warmte voor de vloerverwarming komt van de varkens zelf met behulp van een rondpompsysteem. De stal is voorzien van een luchtwasser.

Specialisten in vergunningen en MER

Houben werkte in het verleden ook samen met de specialisten van FarmConsult. Hij vertrouwt op de expertise van Marius Caspers als het gaat om het stalontwerp en de vergunningaanvraag. “Marius heeft veel kennis in huis”, weet Houben. “Hij is precies op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en kent de boerenpraktijk. Bovendien komt hij met nieuwe ideeën die het stalontwerp beter maken. Voor de vergunning van de vleesvarkensstal was ook een Milieu Effect Rapportage (MER) nodig”, gaat de ondernemer verder. “Evelyne Coopmann is hierin gespecialiseerd en heeft deze voor ons in orde gemaakt. Het is fijn om te kunnen vertrouwen op de expertise van FarmConsult. Zij hebben weer verstand van zaken waar ik minder van weet.”

Ambities voor de toekomst

Voor de toekomst heeft de ambitieuze ondernemer al nieuwe plannen. “Samen met andere ondernemers zijn we bezig met het Nieuw Gemengd Bedrijf: een nieuwe vorm van agrarisch ondernemerschap, waarin samenwerking en innovatie zorgen voor een zorgvuldige, duurzame, diervriendelijke productie van gezond en veilig voedsel”, licht Houben toe. De vergunningen voor dit bedrijf zijn mede dankzij FarmConsult al rond. Houben besluit met de mooie woorden: “Het is mijn ambitie om op deze manier iets aan onze kinderen na te laten dat de moeite waard is.”

​​​​​​​Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project of heeft u ook bouwplannen? Neem dan contact op met de specialisten van FarmConsult via +31 (0)573 28 89 89, per mail via farmconsult@forfarmers.eu. Of maak gebruik van ons contactformulier.Onze collega’s helpen ook ú graag bij het verwezenlijken van uw ambities.

 

Foto's nieuwbouw twee-etagestal 't Ven, Houbensteyn-groep

Aanzicht noordgevel. Via de geperforeerde damwand en de stormkap gaat de lucht de stal in.
Aanzicht westgevel met op de voorgrond de luchtinlaten t.b.v. de kraamafdelingen.
Bouwproject FarmConsult
Entree van de stal
Landschappelijke inpassing, ligging bedrijf vanaf de weg gezien.
Landschappelijke inpassing, zicht op de stal komend vanaf Heide.
Natuur rondom
Opslag bijproducten
Via een hellingbaan zijn de etage en de luchtwassers te bereiken.

Foto's nieuwbouw vleesvarkensstal Hei 2, Houbensteyn-groep

Aansluiting vloerverwarmingsslangen bolle vloerelementen.
Betonopstort ter plaatse van de RVS-troggen.
Centraal afzuigkanaal met luchtregelunit.
Gevelaanzicht daglicht en luchtinlaat stal.
Hei 2 gezien vanaf 't Ven.
Hokinrichting met een mestdoorlaatopening.
Landschappelijk inpassing, aanzicht bedrijf komend vanaf Heide.
Landschappelijke inpassing, zicht op het bedrijf vanaf 't Ven.
Luchtinlaat buitenzijde stal met opening naar het kanaal onder het voerpad. In de hoek een verdiept waterafvoerpunt.
Roosters in de afdeling.
Staalconstructie met wanddoorvoering centraal afzuigkanaal.
Stalinrichting.
Uitvoering brandcompartiment.
Vaerkus kieke, met op de voorgrond de zichtruimte.
Vaerkus kieke.
Verhoogde RVS-trog met trogverdelers.
Zuidgevel met midden op de foto de zichtruimte.