Waar ben je naar op zoek?

Project: Duurzame diervriendelijke zeugenstal

Advies van onze specialist Advies van onze specialist22-9-2017

De zeugenhouderij uitbreiden met oog voor dierwelzijn, duurzaamheid en maatschappij. De familie Nijhof slaat meerdere vliegen in één klap met de nieuwbouw van een kraam-, dek- en drachtstal waar de dieren meer bewegingsvrijheid hebben. Terwijl de slimme luchtwasser geur, stof, ammoniak én warmte uit de stallucht haalt. Bekijk de foto's hieronder.

In 't kort

  • Wat: Uitbreiding naar 1050 zeugen. Nieuwbouw kraam-, dek- en drachtstal.
  • Bijzonder: 260 Pro Dromi kraamhokken, luchtwasser.
  • Specialisten FarmConsult: Henk Radstaak, Daan Harmsen, Arjan Laarhuis, Jan van den Brink.

Met het oog op de toekomst besloot de familie Nijhof de zeugentak van het bedrijf verder uit te breiden en het geschikt te maken voor de beoogd bedrijfsopvolgers. Dierwelzijn en milieuvriendelijkheid waren daarbij belangrijke randvoorwaarden.

​​​​​​​Ieder zijn expertise

De adviseurs van FarmConsult gingen ieder vanuit hun eigen specialisme aan de slag samen met de ondernemers. Zo hield Henk Radstaak zich bezig met het stalontwerp, vergunningaanvraag, natuur- en milieuwetgeving en bouwbegeleiding. Aangezien er ook een wijziging in het bestemmingsplan moest komen, was de expertise van Daan Harmsen meer dan welkom. Arjan Laarhuis zocht alle subsidiemogelijkheden uit en Jan van den Brink was verantwoordelijk voor het klimaatadvies in de stal. Het team van FarmConsult spreekt de taal van de boer en denkt altijd met de ondernemers mee in termen van kansen. Maar is ook kritisch en houdt de ondernemer waar nodig een spiegel voor. Zo komen we gezamenlijk tot een goed plan dat tevens voorziet in toekomstige bedrijfsontwikkeling.

Henk Radstaak, specialist bedrijfsontwikkeling

Quote
"In het ontwerp van de stal laat Nijhof zien dat hij oog heeft voor het welzijn van de zeugen én het maatschappelijke debat."

​​​​​​​​​​​​​​Oog voor welzijn en milieu

In de nieuwe stal is gekozen voor Pro Dromi kraamhokken. Dit zijn kraamhokken waar de zeugen los in lopen. Hiermee laat de ondernemer zien dat hij oog heeft voor het welzijn van de zeugen én het maatschappelijke debat. De nieuwe dekstal heeft een ‘date gate’ en luchtkoeling; voorzieningen die bijdragen om de resultaten in de dekstal continu op het hoogste niveau te houden. De drachtstal is voorzien van groepshuisvesting met voerstations. De emissie van ammoniak, geur, stof en geluid wordt sterk beperkt door de toepassing van een gecombineerd luchtwassysteem. Door deze slimme investering bespaart de familie Nijhof veel energie en heeft ze geen fossiele brandstoffen nodig om haar stallen te verwarmen.

​​​​​​​Maatschappelijke betrokkenheid

Bijzonder was dat het uitbreidingsplan in open dialoog met de buurtbewoners is besproken. En daar bleef het niet bij. De familie Nijhof opende in 2016 haar deuren voor boeren, burgers en buitenlui tijdens twee open dagen. En nu zijn de activiteiten dagelijks te volgen voor alle belangstellenden via de zichtstal. Ondernemen met oog voor dierwelzijn én verbinding met de maatschappij.

​​​​​​​Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit project of bent u benieuwd naar de ervaringen van de ondernemer met het eindresultaat? Neem dan contact op met Henk Radstaak via +31 (0)573 28 89 89, per mail via farmconsult@forfarmers.eu. Of maak gebruik van ons contactformulier.

 

Foto's zeugenstal Nijhof Haaksbergen

Nieuwe zeugenstal vooraanzicht
Nieuwe zeugenstal in aanbouw
Dekstal
Dekstal met 'date gate' en luchtkoeling
Dekstal met luchtkoeling
Groepshuisvesting met automatisch voerstation
Groepshuisvesting dragende zeugen
Groepshuisvesting dragende zeugen
Pro Dromi kraamhok
Biggenbox Pro Dromi kraamhok
Pro Dromi kraamhok
Kraamstal met biggenboxen langs voerpad
Kraamstal
Kraamstal
Kraamstal