Waar ben je naar op zoek?

Duurzaamheid en welzijn voorop in nieuwe biggenstal Grobbink

Advies van onze specialist Advies van onze specialist28-10-2019

Een nieuwe biggenstal waarin de gezondheid en het welzijn van de biggen voorop staat en die ook nog eens energieneutraal in gebruik is. De wens van Mts. Grobbink werd begin 2018 werkelijkheid. FarmConsult leverde het klimaatadvies en zorgde voor vergunningen en certificering volgens Maatlat Duurzame Veehouderij. Sabine en Tonnie Grobbink vertellen over de keuzes die ze daarbij maakten voor hun bedrijf in Barger Compascuum (Drenthe).

In ’t kort

  • Wat: bouw nieuwe biggenstal voor 3.360 biggen
  • Bijzonder: klimaatsysteem, warmtepomp, zonnepanelen
  • Specialist FarmConsult: Jan van den Brink, Henk Radstaak, Arjan Laarhuis

Klimaatadvies vooraf

Voorafgaand aan de bouw hebben Sabine en Tonnie Grobbink zich goed laten adviseren over het best passende klimaatsysteem voor de biggen. “Varkens zijn gevoelige dieren. Het welzijn van de biggen is onder andere afhankelijk van een prettig stalklimaat zonder kouval of tocht”, is Grobbink van mening. “Met een goed werkend klimaatsysteem voorkom je gezondheidsproblemen en ongewenst gedrag dat voortkomt uit een gevoel van onbehagen. Dat zie je direct terug in de stal én in de resultaten. Waar veel bedrijven in dit jaargetijde last hebben van oorrandnecrose, speelt dat bij ons nu helemaal niet.” Bekijk hieronder de video over het energiezuinige én comfortabele klimaatsysteem dat Grobbink heeft toegepast. 

Bekijk onze video

Het belang van een goed stalklimaat

Een energiezuinige biggenstal met een comfortabel klimaat. Zo pakten Sabine en Tonnie Grobbink dat aan.

Warmtewisselaar verwarmt binnenkomende lucht

Samen met klimaatspecialist Jan van den Brink van FarmConsult dachten ze vooraf goed na over het klimaatsysteem. Ze kozen voor plafondventilatie waarbij ze met een luchtgeleidingsflap de luchtinstroom richting het voerpad sturen. “Zo krijg je geen koude luchtstroom of tocht bij de biggen”, legt Jan van den Brink uit. “Ook hebben we nauwkeurig gelet op het goed afdichten van de vloeren, zodat er geen valse trek onder de roosters ontstaat.” De inkomende buitenlucht wordt door een warmtewisselaar opgewarmd met warmte uit de stal en door het warme water uit de biologische luchtwasser. Door de voorverwarming van de koude buitenlucht blijft de afdelingstemperatuur veel constanter en is de lucht minder vochtig. “Ideaal voor biggen en boer”, lacht Jan.

In één dag alles ingeregeld

Toen de stal eenmaal klaar was heeft Jan de klimaatkasten nauwkeurig ingeregeld. “Niets ten nadele van installatiebedrijven, maar zij zijn vooral van de techniek. Als de stal klaar is werkt het allemaal, maar dat wil niet zeggen dat de instellingen afgestemd zijn op de dieren of de specifieke bedrijfssituatie. In één dag stel ik alle klimaatkasten in, check ik het luchtinlaatsysteem, voer ik rookproeven uit om de luchtstroom te controleren en bekijk ik het gedrag van de dieren in de stal. De combinatie van mijn diergerichte vakkennis én kennis van de diverse klimaatsystemen maakt dat alles werkt zoals het zou moeten. Met tevreden biggen en een stal waarin het prettig werken is.”

Jan van den Brink, klimaatspecialist

Quote
"Een combinatie van diergerichte vakkennis én kennis van de klimaatsystemen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat in de stal alles werkt zoals het zou moeten."

Goed voor milieu en portemonnee

Ook in het vergunningentraject liet Grobbink zich bijstaan door FarmConsult. Henk Radstaak adviseerde hen en verzorgde de benodigde vergunningen. Arjan Laarhuis screende de verbouwingsplannen op benodigde maatregelen voor een certificering volgens Maatlat Duurzame Veehouderij. Omdat milieuvriendelijk produceren een belangrijk aspect voor de varkenshouders is, kozen zij voor het plaatsen van zonnepanelen met SDE-subsidie. “De stal draait nu méér dan energieneutraal”, stelt Grobbink vast. “We kunnen zelfs dertig procent van de opgewerkte energie terug leveren aan het net.” Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van de biggenstal én de naastgelegen zeugenstal. “Een gasaansluiting is niet meer nodig en daarmee spelen we in op de koers van de overheid om van het gas af te gaan.” Voor het plaatsen van de warmtepomp kon Grobbink succesvol een ISDE-subsidie aanvragen.

Ook nieuw bouwen of verbouwen?

Heeft u ook plannen voor de nieuwbouw of verbouw van uw stallen? Een goed begin is het halve werk. Laat u vooraf goed adviseren over duurzame oplossingen én een goed werkende stal. FarmConsult heeft hiervoor alle disciplines in huis. Van specialisten in agrarische vergunningen, bestemmingsplanprocedures, subsidies, stalontwerp en klimaatadvies tot advies over mestbewerking, wetgeving en juridische zaken. Neem gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel met 0573 28 89 89.

Bekijk de foto's en lees ook het artikel over Mts. Grobbink in Varkenshouderij.

Contactformulier klimaatadvies

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens