Waar ben je naar op zoek?

Biogashub van boer naar bedrijf vandaag geopend ‘met een knal’

Persbericht Persbericht21-4-2023
Afbeelding: 230420_Feestelijke opening Oxe Geeft Gas_vijf veehouders_knal_intro

Met een luide maar ‘groene’ knal is vandaag de biogashub van vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe (Deventer) officieel in gebruik genomen. ‘Oxe Geeft Gas’, een samenwerking tussen deze vijf melkveehouders en drie bedrijven, produceert en levert biogas dat is gemaakt van de koeienmest op deze vijf melkveebedrijven. Met dit duurzame alternatief voor aardgas worden branchegenoten Royal GD en ForFarmers met een directe pijplijn van het boerenerf naar hun bedrijven enkele kilometers verderop voorzien van biogas. Royal GD verwarmt er het kantoor mee. ForFarmers benut het biogas door de stoomketel in de fabriek ermee te verhitten, waarmee in het productieproces van het koeienvoer de grondstoffen tot brokken worden geperst. FarmConsult begeleidde de aanvraag van de benodigde vergunningen.

Hans Nijkamp, melkveehouder en initiatiefnemer van Oxe Geeft Gas: “We zijn trots om zo een praktische en positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. Als vijf boeren leveren wij met elkaar circa 1 miljoen kuub biogas aan de industrie. Mest is op deze manier geen afvalstroom maar een energiebron. Op onze vijf bedrijven wordt de mest in de monomestvergister voor een deel omgezet in biogas. Die leveren we rechtstreeks via een pijplijn aan onze branchegenoten GD en ForFarmers. Het andere deel is droge meststof, wat weer een alternatief is voor kunstmest. Een schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw.”

Pieter Wolleswinkel, CEO ForFarmers: “Verduurzamen doe je niet alleen, daar is Oxe Geeft Gas een treffend voorbeeld van. Samen sluiten we kringlopen en samen werken we aan een duurzame toekomst van onze sector. De deelnemende boeren zijn op een positieve manier betrokken en zijn onderdeel van de oplossing van de energietransitie waar we middenin zitten. Wij vinden het daarnaast extra bijzonder dat wij zo kunnen samenwerken met onze klanten. Wij leveren het voer voor de koeien die de productie van dat voer zelf mogelijk hebben gemaakt."

Kris van Malderen, Directeur GD: “Wij kunnen met recht zeggen dat wij warm worden van boeren. Niet alleen omdat wij dag in dag uit met boeren werken aan de gezondheid van de dieren, maar nu ook letterlijk, want dankzij het biogas uit Oxe verwarmen wij ons kantoor in Deventer. Hoe lokaal kun je je energie krijgen? Een voorbeeld voor velen!”

Afbeelding: 230420_Feestelijke opening Oxe Geeft Gas_initatiefnemers_inline

De deelnemende boeren van Oxe Geeft Gas - Hans Nijkamp, Christian Muilerman, Rick Schoneveld, Lennard Lamberts, Jan Willem Beekhof - en René Cornelissen (CCS Energieadvies), Erwin Flierman (Gerrit Flierman B.V.) en Gilbert Jacobs (MST B.V.) openen vandaag hun biogashub met een knal: de carbidbus is voor de gelegenheid gevuld met biogas en daarmee is de groene energievoorziening naar lokale partijen officieel geopend. 

Ook plannen maken?

Heeft u ook plannen voor mestvergisting of productie van biogas? Een goed begin is het halve werk. Laat u vooraf adviseren over de mogelijkheden op uw bedrijf. FarmConsult heeft hiervoor alle disciplines in huis. Van specialisten in agrarische vergunningen, bestemmingsplanprocedures en subsidies tot advies over mestbewerking, wetgeving en juridische zaken. Neem gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel met 0573 - 28 89 89.

Meer info mestvergisting

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens