Naar aanleiding van de brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek hebben de provincies nieuwe regels bekendgemaakt voor het verlenen van natuurvergunningen op grond van de Wet natuurbescherming. Hierdoor krijgen veehouders te maken met strenge(re) voorwaarden voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf.
We hebben de nieuwe regels van de provincies voor de veehouderij voor u samengevat. Bekijk hier de volledige tekst met provinciale beleidsregels.
UPDATE d.d. 15-10-19: naar aanleiding van het boerenprotest van de afgelopen dagen in verschillende provinciehoofdsteden hebben de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg besloten om de nieuwe provinciale regels voor het stikstofbeleid (voorlopig) niet (geheel) toe te passen.
Op 4 oktober 2019 stuurde minister Schouten een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van het stikstofprobleem door het kabinet. Het kabinet stuurt bij intern en extern salderen aan op het innemen van vergunde ruimte die niet gebruikt of benut is (de zogenaamde ‘latente ruimte’). Bij extern salderen (verkoop ammoniakrechten) wil het kabinet een afroming van dertig procent toepassen. Omdat de provincies in Nederland verantwoordelijk zijn voor de verlening van natuurvergunningen, hebben zij naar aanleiding van de stikstofbrief van het kabinet nieuwe regels vastgesteld. De nieuwe regels gelden in alle provincies, in heel Nederland. Dit betekent dat veehouders die hun bedrijf willen veranderen of uitbreiden, deze regels in acht moeten nemen.
Vanaf vrijdag 11 oktober 2019 gaan de provincies weer natuurvergunningen verlenen. Echter voor het aanvragen van een natuurvergunning dient de veehouder volgens de nieuwe provinciale regels gebruik te maken van het programma AERIUS Calculator. Dit programma is nu nog niet geschikt voor veehouderijen met verticale mechanische ventilatie en/of gelegen zijn binnen drie kilometer afstand van Natura 2000-gebieden. De versie van de AERIUS Calculator waar alle landbouwbedrijven mee uit de voeten kunnen, is volgens de minister uiterlijk januari 2020 beschikbaar. Pas dan kan de vergunningverlening voor veel veehouderijen weer van start gaan.
Bij zowel intern als extern salderen perken de nieuwe regels van de provincie het gebruik van latente ruimte in. Volgens de provincies wordt in veel gevallen een deel van de vergunning niet gebruikt. Dit noemen zij de ‘latente ruimte’, die bestaat uit onbenutte ruimte en niet gebruikte stalcapaciteit. Omdat deze termen van belang zijn voor de voorwaarden waaronder de provincies intern en extern salderen toegestaan, hebben zij in een figuur de verschillende begrippen toegelicht (zie figuur 1).
In de nieuwe regels staan onder andere de voorwaarden die de provincie hanteert bij intern salderen. Hierbij investeert de veehouder in extra stikstofmaatregelen, zodat er binnen het bestaande stikstofplafond uit zijn vergunning ruimte vrijkomt voor nieuwe activiteiten.
De belangrijkste voorwaarden voor intern salderen zijn (zie artikel 7 van de nieuwe regels):
Bij extern salderen gaat het om verkoop van ammoniakrechten. De belangrijkste voorwaarden daarvoor op grond van de nieuwe regels (zie artikel 6) zijn:
Heeft u vragen over de provinciale regels of wilt u advies over uw specifieke situatie? Neem dan contact op met de specialisten van FarmConsult. Zij staan u graag terzijde. Bel met 0573 – 28 89 89 of mail naar farmconsult@forfarmers.eu.
U kunt zich via onderstaande button ook aanmelden voor de Ammoniak Alert. Dan ontvangt u een bericht in uw mailbox als er nieuws op dit thema is.
Lees de belangrijkste adviezen van de commissie Remkes voor de veehouderij.
Overheid mag Programma Aanpak Stikstof niet gebruiken als toestemmingsbasis bij vergunningen.
Voorlopig alleen vergunningen voor eerste 60% van beschikbare ontwikkelingsruimte.
Lees over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie en de consequenties voor de Nederlandse veehouderij.
Neem nu contact op
Aanmelden
Ga naar ForFarmers