Waar ben je naar op zoek?

Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid in een nieuw jasje

Sector Nieuws Sector Nieuws21-9-2022

In 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Doel van het nieuwe GLB is om de landbouw te verduurzamen door toekomstbestendig boeren sterker te belonen. Binnen het GLB zijn twee verschillende regelingen waarvoor u zich kunt aanmelden:

 1. Basispremie, bestaande uit:
  • Premie per hectare subsidiabele landbouwgrond + landschapselementen
  • Extra betaling voor de eerste 40 hectare
  • Extra betaling voor jonge landbouwers
 2. Eco-regeling

In dit artikel lichten we het nieuwe GLB toe. Tevens kunt u zich aanmelden voor een webinar over het nieuwe GLB met concrete voorbeelden.

Graan

Basispremie GLB

Het nieuwe GLB bestaat uit een basispremie voor alle landbouwpercelen, inclusief landschapselementen zoals bosjes, houtwallen, poelen en dergelijke, wanneer u aan de randvoorwaarden voldoet. De hoogte van de basispremie is nog niet bekend, maar zal lager zijn dan de huidige basisbetaling (waarschijnlijk 220 euro per ha ). Heeft u recht op de basispremie? Dan krijgt u voor de eerste 40 hectare van uw subsidiabele grond een extra betaling. Het gaat om ongeveer 54 euro extra premie per hectare. Jonge landbouwers krijgen bovendien een extra vast bedrag bovenop de basispremie als zij in het huidige GLB nog niet de 5 jaar hebben volgemaakt.

Verdien een plus met de eco-regeling GLB

Aanvullend is een extra bedrag per hectare te verdienen via de eco-regeling met eco-activiteiten, waarvoor u enkel in aanmerking komt als u ook voldoet aan de basispremie. Hierbij kunt u kiezen uit tweeëntwintig verschillende eco-activiteiten die passen bij uw bedrijf. Deze eco-activiteiten dragen bij aan de vijf pijlers: biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Voor elk doel moet u een minimaal aantal punten behalen om te voldoen aan de instapeis. Als u de punten voor de instapeis heeft behaald, kunt u aanspraak maken op een bronzen, zilveren of gouden premie. Naar verwachting zijn de bedragen van de premies als volgt:

 • brons: 60 euro/ha
 • zilver: 100 euro/ha
 • goud: 200 euro/ha

Dit bedrag per hectare komt dus bovenop de basispremie en de 54 euro extra premie voor de eerste 40 hectare.

Ingangsdatum en aanvragen landbouwregeling

Het nieuwe GLB is nog in ontwikkeling. Het RVO maakt de definitieve voorwaarden en bedragen begin oktober bekend. Tussen 1 maart 2023 en 15 mei 2023 moet u bij RVO doorgeven welke eco-activiteiten u gaat uitvoeren.

Meer premie verdienen? 

Heeft u vragen over het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid of wilt u advies over het behalen van een hogere premie? FarmConsult heeft een rekentool om samen met u te bepalen welke eco-activiteiten praktisch het beste past bij het bouwplan van uw bedrijf. Vul onderstaand formulier in als u wilt weten hoe u een hogere premie behaalt. Of neem vrijblijvend contact op met uw lokale dealer of met FarmConsult via 088 - 024 81 35 of mestwetgeving@forfarmers.eu. We helpen u graag verder.

Contactformulier

Wanneer u onderstaand contactformulier invult nemen we contact met u op. Vul uw gegevens zo volledig mogelijk in.
Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens