Waar ben je naar op zoek?

Heeft de invoering van de Omgevingswet gevolgen voor u?

Sector Nieuws Sector Nieuws2-11-2023

Misschien heeft u het al gehoord: op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze nieuwe wet zorgt er volgens de overheid voor, dat de vergunningverlening makkelijker zal verlopen. Voor u kan de invoering van de Omgevingswet ook van belang zijn.

Invoering Omgevingswet: spelen deze situaties bij u?

Vanwege de overgang van de huidige regels naar de nieuwe regels van de Omgevingswet, zijn er verschillende aandachtspunten voor agrarische bedrijven. In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met uw adviseur bedrijfsontwikkeling:   

  1. U wilt uw bedrijf veranderen. Het is zinvol om te bekijken of u voor 1 januari 2024 nog een aanvraag in wilt dienen. Vanaf 1 januari 2024 veranderen de regels immers.
  2. U heeft reeds een vergunningaanvraag ingediend die in fases is opgeknipt – bijvoorbeeld fase 1 voor de milieuvergunning en fase 2 voor de bouwvergunning – maar beide fases zijn nog niet verleend.
  3. U heeft reeds een vergunning verkregen voor fase 1 (bijvoorbeeld de milieuvergunning), maar fase 2 (bijvoorbeeld de bouwvergunning) is nog niet verleend. Let op: het kan zelfs zo zijn dat u de vergunning fase 1 al jaren heeft, zonder dat de vergunning fase 2 is aangevraagd.

Is één van bovenstaande situaties bij u aan de orde? Neem dan vóór 15 november contact op met uw bedrijfsontwikkelingsadviseur van FarmConsult, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. 

Vergunning kan vervallen

stal

Sommige vergunningen vervallen op 1 januari 2024, omdat er dan geen vergunningplicht meer geldt. Dit gebeurt automatisch en u krijgt hiervan waarschijnlijk geen apart bericht. Indien dit voor u het geval is, dan is het raadzaam na te gaan of de nieuwe regels van de Omgevingswet die voor u gelden, niet onnodig streng zijn. Deze beoordeling kunt u ook na 1 januari 2024 uitvoeren, maar wij adviseren u daar niet te lang mee te wachten.

FarmConsult kijkt met u mee

Wij snappen dat het voor u knap lastig is om te overzien of de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 gevolgen voor u heeft. Het gaat immers om een omvangrijke verandering waar ook de professionals in het veld een stevige kluif aan hebben. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met uw adviseur, dan bekijken we samen of er in uw situatie op korte termijn actie nodig is. Bel met 0573 28 89 89, mail naar farmconsult@forfarmers.eu of neem rechtstreeks contact op met uw persoonlijke bedrijfsadviseur.