Waar ben je naar op zoek?

FarmConsult geeft masterclasses Rantsoen en Klimaat

Advies van onze specialist Advies van onze specialist4-6-2021
Ontkiemend mais

Verlaging van de carbon footprint, meer eiwit op eigen land produceren en reductie van de ammoniakemissie: deze duurzame onderwerpen zijn hot en roepen de nodige vragen op bij melkveehouders. Om hen van een stevige portie basiskennis te voorzien en concrete handvatten mee te geven, organiseerde FrieslandCampina begin dit jaar de masterclasses Rantsoen en Klimaat voor melkveehouders. FarmConsult verzorgde deze masterclasses en kan dit ook voor uw studieclub verzorgen.

Rantsoen en Klimaat

In het eerste kwartaal van 2021 zijn de eerste FrieslandCampina-masterclasses Rantsoen en Klimaat met succes gestart. In deze masterclass maken de deelnemende melkveehouders kennis met de keuzes die je kunt maken bij het samenstellen van het melkveerantsoen en de positieve effecten van bepaalde keuzes op het financieel resultaat en het klimaat. In de sessies komen de grote én kleine aanpassingen in het rantsoen aan bod, die op lange en korte termijn resultaat kunnen geven.

Effect grondstoffen op CO2-emissie

In Noord- en Oost-Nederland verzorgde het team Kenniscentrum Mestwetgeving en Kringloopproductie van FarmConsult deze masterclasses. De specialisten behandelden onderwerpen als: Wat is de invloed van het rantsoen op de CO2-emissie? Hoe tellen wijzigingen in het rantsoen door in de Kringloopwijzer? Welke grondstoffen hebben het meeste effect op het verlagen van de carbon footprint? Een belangrijke les hierbij is dat als je zo efficiënt mogelijk melk produceert, je automatisch ook goed scoort op de CO2-index.

Positieve reacties deelnemers

Melkveehouders reageerden enthousiast op de masterclass en waren onder de indruk van de kennis van de gastdocenten.

“Het was een interessante masterclass. De adviseur was goed, zeer gespecialiseerd en had veel kennis van zaken. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord, maar ook een aantal (bekende) dingen waar ik weer scherp op ben. Een voorbeeld is de informatie over de verschillen in CO2-emissies in verschillende voeders. Ik wil deze kennis nu meer in gaan zetten op mijn bedrijf.”


“Na de masterclass had ik het er met mijn voervertegenwoordiger over; wat doen wij nu precies? Het rantsoen wil je altijd optimaliseren, maar het is toch verstandig om eens te kijken hoe het zit met de CO2-equivalenten. Uit de masterclass blijkt dat technisch goed draaien, bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. We gaan nu kijken of we het rantsoen iets kunnen bijsturen. Het juist voeren van de koeien blijft het belangrijkste.”

In het najaar geeft FrieslandCampina mogelijk een vervolg aan de masterclasses.

Ook kennisworkshops organiseren?

Wilt u binnen uw studieclub of namens uw organisatie ook dergelijke workshops organiseren? Neem dan contact op met team Kenniscentrum Mestwetgeving en Kringlooplandbouw van FarmConsult via mestwetgeving@forfarmers.eu of bel naar 088 024 81 35. Dan bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn.