Waar ben je naar op zoek?

€ 75 miljoen voor Bedrijfsovernamefonds

12-2-2019

Minister Schouten stelt € 75 miljoen beschikbaar voor het Bedrijfsovernamefonds jonge boeren. Hiermee ondersteunt zij startende boeren, zodat zij direct na bedrijfsovername kunnen investeren in maatschappelijk gevraagde duurzame bedrijfsontwikkeling.

Bedrijfsovernamefonds

Van het totale fondsbedrag van € 75 miljoen is het grootste deel – € 64 miljoen – voor de ‘Garantieregeling Vermogenversterkende kredieten’ (Garantieregeling VVK) en € 11 miljoen voor het ‘Opleidings- en coachingstraject’.

Garantieregeling Vermogensversterkende kredieten

Met de Garantieregeling VVK staat het Rijk garant voor een groot deel van de leningen. Dit verlaagt het risico voor externe financiers. Dit maakt het voor jonge boeren makkelijker om financiering aan te trekken om te investeren in duurzame bedrijfsontwikkeling. Deze investeringen moeten wél passen binnen de Landbouwvisie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het sluiten van de kringloop;
  • versterking van de sociaaleconomische positie van de boer in de keten;
  • de klimaatdoelstellingen;
  • de vitaliteit van het platteland;
  • ecosystemen;
  • dierenwelzijn;
  • de waardering voor voedsel.
Windmolens

Regeling vóór zomer 2019 operationeel

De Garantieregeling VVK is niet bedoeld voor ondersteuning van de bedrijfsovername zélf. Hiervoor is een andere regeling – ‘Borgstellingsregeling Landbouw’ – beschikbaar. Ook is de Garantieregeling niet bedoeld voor aankoop van extra grond, dier- en fosfaatrechten. De ambtenaren werken de regeling op dit moment verder uit met o.a. de exacte criteria en voorwaarden. Minister Schouten verwacht dat de regeling ruim voor de zomer van 2019 operationeel is.

Blijf op de hoogte

Wilt u weten of deze regeling voor u interessant is? Of wilt u op de hoogte blijven van de exacte inhoud van de regeling? Neem dan contact op met FarmConsult via 0573 - 28 89 89 of stuur een mailtje naar farmconsult@forfarmers.eu