Waar ben je naar op zoek?

Ammoniakrechten weer verhandelbaar

22-8-2019

Nu het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gesneuveld is, worden ammoniakrechten waarschijnlijk weer verhandelbaar. Dit is extra relevant als u meedoet aan de Stoppersregeling. Dan doet u er goed aan uw ammoniakrechten van de varkens vóór 31 december 2019 om te zetten naar een andere diercategorie. De verwachting is dat de ammoniakrechten hiermee behouden blijven, zodat ze op termijn verkoopbaar zijn (extern salderen). Voor andere varkenshouders is het relevant om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Meld u aan voor de Ammoniak Alert.

Ammoniakrechten varkens

Handel in ammoniakrechten

Onder de PAS-regeling waren ammoniakrechten niet verhandelbaar. Door het vervallen van de PAS wordt dit – zoals het er nu uitziet – weer mogelijk. De voorwaarden voor de handel en hoe de overheid de rechten saldeert, zijn nog niet duidelijk. Varkenshouders die stoppen met het bedrijf of met de varkenstak (bijvoorbeeld in het kader van de Stoppersregeling) doen er verstandig aan om vóór 31 december 2019 een andere diercategorie dan varkens op hun vergunning aan te vragen. Zo voorkomt u dat uw ammoniakrechten ingetrokken worden. Zodra de kaders van de ammoniakhandel helder zijn, zijn uw rechten mogelijk weer geld waard.

Ammoniakrechten omzetten?

Wilt u uw ammoniakrechten ook na 31 december 2019 behouden voor de verkoop? Neem dan contact op met FarmConsult. In overleg bekijken we wat de slimste optie is voor uw bedrijf om na beëindiging van de varkenstak de ammoniakrechten toch te behouden. Klik op onderstaande button voor advies.

Advies Ammoniakrechten

Ammoniak Alert

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen in ammoniakrechten? Meld u dan aan voor de Ammoniak Alert. Zodra de kaders van de ammoniakhandel helder zijn sturen we u een mailing met meer info. Zo bent u direct op de hoogte en kunt u snel inspelen op vraag en aanbod.

Ammoniak Alert

Stoppersregeling

Doet u mee aan de Stoppersregeling? Zorg er dan voor dat per 31 december 2019 de varkensstallen en mestkelders écht leeg zijn. Of onderneem actie, zodat u nog wel mest in opslag mag hebben. FarmConsult kan u hierover adviseren. De overheid heeft aangekondigd dat ze streng gaat controleren en handhaven.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de Stoppersregeling of handel in ammoniakrechten? Neem dan telefonisch contact op met FarmConsult via 0573 – 28 89 89 of mail naar farmconsult@forfarmers.eu.